Diskuse o rybaření ve světě
Všechny příspěvky
V diskusi je celkem 2189 různých příspěvků. Příspěvky jsou seřazeny podle data vložení.
- CK PEPA 26.09.2018 17:12
- rybář 26.09.2018 08:43
-
Hokensas 15.-22.9. 2018
Průměrná velikost lovených pstruhů duhových byla kolem 45 cm, ale povedl se i jeden duhák lepších parametrů. 19.9. byl na přívlač uloven kus o hmotnosti 4,2 kg, jehož délka dosahovala 68 cm.
Josef V. - Dan 25.09.2018 22:08
-
Aland Nordqvist 22.9. 2018 – 29.9.2018
22.9 – 25.9 2018
Když jsme v sobotu dvaadvacátého přistávali ve Stockholmu na Arlandě, byl vítr hlavním členem uvítacího výboru, své další kolegy ze souboru, nízké teploty a vysoké vlny nám představil hned, jak jsme dorazili do kempu.
Avšak plni optimismu, naladěni začít tam, kde jsme při jarní výpravě končili, jsme brzy ráno vyrazili na vodu. Obě naše lodě mířily na jih na oblíbená místa, posádky Jarda, Dan, druhá Jirka Tomáš. Už po hodině házení bylo zřejmé, že bude vše jinak, registrovali jsme jen několik neochotných záběrů a další návštěvy tutových míst daly jen několik ryb max.60 cm. Utěšovali jsme se, že druhá loď Jirky a Tomáše určitě zachytala, a tak pondělí budeme její úspěchy opakovat. Opak byl pravdou, ani druhá posádka nebyla úspěšnější, celkem neděli jsme ulovili jen 27 štik cca 20 okounů běžné alandské velikosti.
Pondělní vítr 12 m/s od severu až SZ rozdal karty od samého rána, nezbylo než hledat, přejíždět, houpat se na vlnách, vylévat vodu z lodě, sušit se a zase hledat, počasí bylo o mnoho horší než první den, o to miň braly ryby, takže za pondělí 24 štik převážně malých, dvě max 75 cm a cca 20 okounů.
V noci na úterý vítr vůbec neustal, přesto se však malinko změnil směr se dalo chytat na více místech. Výsledek ale nebyl o nic výraznější než dny předešlé, tentokrát však naší lodi s Jardou dalo Novákovo několik slušných ryb v rychlém sledu za sebou, došlo i na klasické „double“. navíc se nám povedlo najít stanoviště okounů, kteří tak byli pohlazením po duši a odměnou za celý den na vodě, po celý podvečer ochotně a často velmi razantně atakovali nástrahy a určitě přes 40 jsme jich po zdolání poslali zpátky do jejich živlu. Čekají nás ještě tři dny, zítra ráno nám má vítr představí dalšího sólistu souboru - trvalý déšť, tak uvidíme, budeme dál zkoušet a hledat.Komentář k tomuto příspěvku:26.09.2018 15:20
Zdenek: No, napsané je to moc hezky, ale tak trochu na pozadí té prózy cítím dosti epického větru a deště. No, pokud to vše bude odměněno nějakou hezkou rybou, proč ne, ale kysnout v zimě a větru v lodi bez valného úlovku, to už mi zní jako reálná rybařina!
Zkoušeli jste chytat na severu u "hraničního ostrůvku" a "posranýho kamene"? Já naposledy v září zachytal parádně okouny u skal v severozápadní části revíru (ze skal to tam jde rovnou na hloubku). A štiky byly tehdy překvapivě v zátoce cca kilometr na jih od "posranýho kamene".
A co "Zdeňkův kolík"? Ten nikdy nezklame! - rybář 24.09.2018 17:52
-
Yukon - Dalton Trail Lodge 26.8.-9.9.
Ráno v den odletu na letišti v Praze jsme myslel, že mne trefí šlak. Zapomněl jsem si doma pas! Ranní spoj z Prahy do Frankfurtu mi uletěl a já se snažil změnit letenky Lufthansy tak, abych stihnul linku do Kanady dalším letem z Prahy.
No, byl to boj. Nejdřív chtěli 3000 EUR za úplně novou letenku, ale já jsem jim řekl, že jsem nezmeškal, protože jsem to řešil před odletem. Paní u přepážky na letišti v Praze se tím evidentně nechtěla moc zabývat, protože za mnou byla fronta nervózních lidí... Takže jsem si to vytelefonoval sám. Pas mi přivezli na letiště a nakonec se muselo zaplatit 1500 Euro za letenku, co mi propadla. Což je půlka, ale aspoň něco.
Každopádně zapomenout si doma pas, to už bych se nad sebou měl vážně zamyslet... Sešla se taková souhra náhod, že jsem ho prostě nechal na pracovním stole. Ale všechno se nakonec vyřešilo a rybářská výprava byla opravdu skvělá.
Děkuji, bylo to bezva
Luboš R. - Tomi 24.09.2018 11:01
-
Irsko-Corrib, léto 2018
Léto je pomalu za námi a letošní extrémní teploty se nevyhnuly ani Irsku. Máme za sebou nejteplejší období za posledních 30 let, takové sucho nepamatují ani zdejší pamětníci.
Značnou část léta jsme se zaměřovali na lov štik, protože na velké okouny a pstruhy-feroxe bylo příliš teplo. Přesto byl uloven i jeden slušný ferox, který měl lehce přes 80 cm.
Největšímu okounovi sice do trofejní velikosti několik cm chybělo, ale i 43 cm je u okouna hezká velikost.
Nejméně vadilo teplé počasí štikám. Největší ulovená štika měřila velmi slušných 117 cm (15,5 kg), pět štik mělo přesně 115,5 cm, několik bylo v rozpětí 110-115 cm a ryb přes metr délky bylo uloveno také celkem dost.
Nyní konečně začíná podzim, naše nejoblíbenější období na Corribu.
Z Irska zdraví
Tomi a Jacek - rybář 19.09.2018 12:16
-
Einset 1.-11.9. 2018
Během pobytu jsme ulovili nesčetně štikozubců a makrel.
Mezi štikozubce se připletlo i několik tresek obecných,
největší měřila 88 cm (7,5 kg).
Jiří D. - rybář 18.09.2018 15:18
-
Asplia 25.8.-1.9. 2018
celkem uloveno (4 rybáři):
treska obecná do 90 cm cca 30 ks
treska tmavá do 80 cm cca 60 ks
mník mořský do 90 cm 5 ks
makrel nepočítaně
Josef T. - CK PEPA 17.09.2018 18:13
-
Aljaška - Pumice Creek 2018
V Pumice Creek Lodge se za posledních devět let, kdy jsme tam byli naposledy, téměř nic nezměnilo. Rudy je stále stejný - ve svých 73 letech by svojí fyzickou kondicí strčil do kapsy leckterého padesátníka, Gary letos slaví sedmdesátku, ale vypadá stejně, pouze se mezitím popral s medvědem grizzly. Odnesl si z toho zlomenou čelist, pokousaná záda, ruku a pozadí… V nemocnici ho dali zase do kupy a až na mírně vybočenou dolní čelist, kterou ale kryje plnovousem, je zase v pohodě a průvodce lovcům dělá dál.
V kuchyni už není Garyho matka, ale Eskymačka Sally, která vaří stejně dobře, ale má mírné problémy s alkoholem (proto tam žádný alkohol k volnému použití, jako minule, nebyl). Druhého průvodce dělá Sallyin druh Glenn, taky Eskymák. Ještě se musím zmínit o labrador retrívrovi Cinder - ten, minule k neutahání v nošení tenisáků, nyní kvůli artróze kyčlí, jen leží u krbu a vše monitoruje.
Ryby - jen první den jsme zajeli čtyřkolkou k řece Pumice, včechny další dny jsme ráno letěli s Garym na Cinder River a večer zpět. Mušák jsem na kingy vytáhl jen jednou, tak na půl hodiny a pak to zabalil. Ještě poslední večer bylo docela klidno a na mušák se mi podařilo za chvíli “navlíknout" šest nerek-sokayů.
Při vláčení byly nejúspěšnější rotačky Vibrax č.5 a 6, které měly něco červeného nebo oranžového. Na ně brali poctivě jak kingové tak i daleko menší siveni a lososi keta. Chytali jsme na řece převážně u ústí do moře,a tak lososi byli v dobré kondici.
Co se týče kingů, tak jsem se po sledování sonarových počitadel jinde na Aljašce obával, že to nebude nijak slavné, ale nakonec se ta bída vůbec netýkala řek ústících do Bristol Bay a zachytali jsme si víc než slušně. Soupis úlovků je v reportážích o Aljašce.
Saša - rybář 13.09.2018 09:49
-
Loppa 24.8.-3.9. 2018
Jako obvykle mi dovolte pár slov k zájezdu. Ubytování a počasí bylo perfektní; moře až na jeden den klidné a vstřícné. Horší to bylo s rybolovem. Projezdili jsme všechna notoricky známá a dříve úspěšná místa, ale byl to zápas s náhodou. Větší tresky obecné nebyly k mání; halibuta jsme zahlédli jednoho malého, když lovil kelery v Bergenfjordu. Na pláních mezi Sildou a Loppou jsme chytali vcelku trofejní vlkouše a mníkovce, ale tresky obecné, které tady dříve proplouvaly v hejnech, se nekonaly. Pokud jsme chytli nějakou větší (kolem 80 cm), tak to byl nějaký osamělý tulák. Zato se zdálo, že moře je plné kelerů a tudíž by mělo být pěkně úživné. K mému úžasu kolegové lovili na lehkou přívlač makrely na otevřeném moři! Zdá se, že na velkých hloubkách (kolem 200 m) lze ulovit pěkné okouníky,ale chce to trošku štěstí.
Suma sumárum tipoval bych, že se moře o dva, tři stupně oteplilo a velké tresky mohou být na moři či dále na severu. Pravidelně a denně pochytávaný Sandland může překvapit, nicméně zkusili jsme všechno na různých hloubkách, ale zřejmě jsme byli ve špatnou dobu na špatném místě, halibutům se z vody nechtělo. Počítal jsem, že tam tak osm lodí denně krouží, v to nepočítám místní profesionály. Zdá se mi, že situace
oproti roku 2004, kdy jsme tu byli poprvé a našli rybářský ráj, změnila (ostatně jako na mnoha revírech). Uvažovali jsme, zda by nešlo pronajmout větší rybářskou loď,s níž by nebyla obava vyjet dále na moře, pokud by se ukázalo, že tam velké ryby ještě bývají. Nicméně bez ohledu na výsledek rybolovu, Finmarka má svoje kouzlo a já jsem do ní permanentně zamilovaný.
Jiří R. - CK PEPA 06.09.2018 15:52
-
Grotaver 25.8.-1.9. 2018
Celkem jsme z manželkou ulovili:
treska obecná 60-100cm 18ks
treska polak 80-85cm 2ks
mníkovec bělolemý 60-100 24 ks
mník mořský 70-110cm 3 ks
makrela 40-45cm 19 ks
Vladimír L.
Tustna - Imarsund
Pro novou sezónu je v Imarsund v provozu nová filetárna - domek s kompletním zázemím pro zpracování úlovků: s filetovacími stoly, tekoucí vodou, osvětlením, váhou...
Z Imarsundu se pomalu, ale jistě stává jedno z nejlépe položených a vybavených míst v kraji More (resp. v okolí Kristiansundu).